korton ict oplossingen
Het ICT-beleid moet ondersteunend zijn aan de onderwijsdoelen en leiden tot een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.

ICT in het onderwijs

ICT in het onderwijsDoor de opkomst van technologie is de manier van werken in het onderwijs, net als in andere branches, enorm veranderd. Het krijtbord is vervangen door een whitebord of al door een digibord. En inmiddels zie je leerlingen vaker met een laptop op hun tafel dan met een schrift. Hierdoor is ICT in het onderwijs minstens net zo belangrijk als bij veel grote bedrijven. En dit vergt investeringen…

 

Maar dat is lastig met de bezuiniging op de onderwijsbegroting van de overheid én een dalend aantal leerlingen. Hierdoor hebben onderwijsinstellingen moeite om hun eigen begroting sluitend te krijgen. Daarnaast neemt de concurrentie onderling toe, doordat er minder leerlingen zijn. Echter, nemen zij wel meer apparaten mee naar de les of college; laptop, smartphone en misschien ook nog een tablet. Al deze apparaten zijn een aanslag op de capaciteit van het ICT-netwerk.

 

Dit vraagt om meer efficiëntie en flexibiliteit. Ook van het ICT in het onderwijs. Door goed voorbereid te zijn op mogelijke calamiteiten en alleen te betalen voor wat u gebruikt, kunt u het ICT-budget slim besteden.

 

Lees meer over flexibel ICT-beheer in het onderwijs.

 

Hieronder leest u een aantal marktontwikkelingen en wat dit voor invloed heeft op de inzet van ICT in het onderwijs.

 

Digitalisering onderwijs

ICT in het onderwijs - schooltas met laptopAl meer dan 5% van het lesmateriaal is digitaal en dit groeit exponentieel! Leerlingen en studenten van nu zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en daarom biedt digitalisering in het onderwijs meer aansluitingsmogelijkheden bij de belevingswereld van de leerlingen. De instelling wordt met behulp van verdere digitalisering aantrekkelijker en dit biedt een uitgelezen kans voor het verbeteren van de concurrentiepositie.

 

De digitalisering biedt ook veel mogelijkheden voor onderwijs op maat. De digitale lesstof kan makkelijker aangepast worden op het niveau of talent van de leerling of student. Voor docenten is het misschien een omschakeling. Maar digitalisering kan veel efficiencyvoordelen opleveren, denk bijvoorbeeld aan Het Nieuwe Werken (altijd en overal beschikken over applicaties en data).

 

Lees meer over digitalisering in het onderwijs of lees de blog over Onderwijs op maat.

 

Beveiliging ICT in het onderwijs

Helaas brengen alle technologische ontwikkelingen cyber crime met zich mee. Criminelen bevinden zich steeds vaker online en proberen waardevolle informatie te stelen of te gijzelen. De schade hiervan kan oplopen tot in de miljoenen euro’s, om nog maar niet te spreken van de imagoschade. Tegenwoordig is de beveiliging van uw ICT dus net zo belangrijk als de beveiliging van uw pand!

 

Investeren in goede ICT-beveiliging én bewustwording kweken bij uw medewerkers en leerlingen bespaart u veel geld aan boetes, het herstellen van uw data en andere schade. En vanuit wet- en regelgeving wordt van het bestuur verwacht alle maatregelen tegen cyber crime te ondernemen. En blijkt dat dit niet geregeld is, dan volgt persoonlijke aansprakelijkheid van het bestuur. Iets wat u liever wilt voorkomen!

 

Lees meer over ICT-beveiliging in het onderwijs.

 

ICT in het onderwijs afstemmen op onderwijsdoelen

Het ICT-beleid moet ondersteunend zijn aan de onderwijsdoelen en leiden tot een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Wat wilt u uw leerlingen of studenten bieden? Waarmee behaalt u een concurrentievoordeel? Heeft u een innovatieve differentiatie? Wat uw doelstellingen ook zijn, het ICT-beleid moet dit mogelijk maken.

 

Als u bijvoorbeeld de lesstof digitaal aanbiedt, moet het draadloze netwerk dat wel aankunnen. En als u een goede focus wilt hebben op de lesstof, kunt u bijvoorbeeld kiezen social media websites uit te sluiten (te blokkeren) op het netwerk. Maar ook de beveiliging van persoonsgegevens, van docenten en studenten, is een belangrijk punt om niet te vergeten.

 

Wij gaan graag met u in gesprek over uw onderwijsdoelstellingen en geven u een passend advies hoe u ICT hierop kunt afstemmen.